چرا پرورش هوش هیجانی در کودکان مهم است ؟

هوش دارای ابعاد مختلفی است که هر کدام از این ابعاد برای بخشی از نیازهای انسان ضروری است. در این میان ، انسان به عنوان موجودی […]

نوشته چرا پرورش هوش هیجانی در کودکان مهم است ؟ اولین بار در مرکز هوش کودک نیک. پدیدار شد.

هوش دارای ابعاد مختلفی است که هر کدام از این ابعاد برای بخشی از نیازهای انسان ضروری است.

در این میان ، انسان به عنوان موجودی اجتماعی که حضور و فعالیت در اجتماع و ارتباط با دیگران جزء لاینفک زندگی اوست و از طریق همین ارتباط می تواند نیازهای خود را برآورده کند. هوش دیگری به نام هوش هیجانی که مختص ارتباطات انسان است مطرح می شود.

بسیاری از افرادی که در طول زندگی خود مشاهده می کنیم معمولاً هوش هیجانی کمی دارند. به ندرت افرادی را می بینیم که این هوش را به خوبی در خود پرورش داده یا اینکه از والدین یا مربیان خود آموخته باشند.

متأسفانه باید اعتراف کنیم که این هوش در جامعه ای مثل ایران کمتر پرورش پیدا می کند. چرا که معمولاً افراد گفتگوهای شفاف و صریح کمتری با هم دارند و کمتر پیش می آید که در خصوص احساسات و هیجاناتشان با دیگران صحبت کنند.

به ویژه در پسران و مردان ایرانی به دلیل ساختار فرهنگی که بر ایران حاکم است ، ضعف زیادی در این بخش از هوش مشاهده می شود. در حالی که تجربه و متون علمی نشان می دهد یکی از ارکان و ستونهای مهم موفقیت افراد در زندگی شخصی ، اجتماعی و شغلیشان داشتن هوش هیجانی بالاست. برای اینکه با اهمیت هوش هیجانی و ضرورت آن در زندگی آشنا شوید در ادامه به اهمیت این هوش می پردازیم.

یک) درک احساسات خود و دیگران

احساسات جزء قوی ترین بخشهای رفتاری هر فردی هستند. انسانها بر اساس احساسات مختلف مانند غم ، شادی ، رضایت ، ترس و … در زندگی خود اقدام و عمل می کنند. نقش احساسات در تعیین رفتارهای انسان به قدری است که تنها با تغییر دادن این احساسها می توانیم بسیاری از مشکلات رفتاری در افراد را درمان کنیم یا حتی مانع به وجود آمدن این مشکلات رفتاری شویم. افرادی که می توانند احساسات خود را به خوبی بشناسند می توانند رفتارهای بهتری داشته باشند.

چرا که می دانند چه موقعیتها یا شرایطی می تواند احساسات آنها را بهتر یا بدتر کرده و از این موقعیتها اجتناب می کنند یا به سمت این موقعیتها حرکت می کنند. پس از اینکه یک کودک توانست احساسات خود را به خوبی بشناسد می تواند احساسات دیگران را نیز بشناسد و درک کند و این پایه های برقراری ارتباط اجتماعی در کودک را به وجود آورده و او را در ارتباطهای مختلف موفق خواهد کرد.

دو) محبوبیت

کودکی که می تواند احساسات دیگران را بشناسد و به موقع به آنها پاسخ دهد و بداند که چطور باید با دیگران رفتار کند ، خواه ناخواه تبدیل به فردی محبوب در میان دوستانش خواهد شد. به همین ترتیب او در ادامه این محبوبیت ، اعتماد به نفس خوبی نیز پیدا خواهد کرد.

سه) قدرت کلامی کودک

هوش هیجانی و تقویت آن به ویژه درک احساسات و بیان آنها می تواند به کودکان قدرت کلامی بالایی بدهد. آنها به خوبی می توانند هدف و منظور خود را بیان کنند و ارتباط بهتری با دیگران برقرار کنند.

چهار) مدیریت رفتار

هر فردی که هوش هیجانی بالایی داشته باشد می تواند رفتارهای خود را به خوبی مدیریت کند. او خشم ، عصبانیت ، غم ، استرس و هر احساسی را می تواند به بهترین شکل ممکن مدیریت کرده و رفتار مناسبی داشته باشد.

پنج) مسئولیت پذیری

کودکانی که هوش هیجانی بالایی دارند ، افراد مسئولیت پذیری خواهند شد. علاوه بر این تلاش می کنند مسئولیتهای محول شده به آنها را به درستی انجام دهند. آنها مسئولیتهایی را که به خوبی می توانند از پس آن برآیند انتخاب می کنند و در انجام آنها نیز موفق هستند.

 

نوشته چرا پرورش هوش هیجانی در کودکان مهم است ؟ اولین بار در مرکز هوش کودک نیک. پدیدار شد.